Szőke-Gál Henrietta

(Coach, Pszichológus jelölt)

Végzettségek

  • Szociálpedagógia

  • Szociális munkás

  • Párkapcsolati és életvezetési tanácsadás

  • Gyermek és ifjúsági coach

  • Mediátor

  • Képzésben lévő család rendszer terapeuta

Szakterület

  • Párkapcsolati és életvezetési tanácsadás

  • Mediálás

  • Mozaikcsaládok működésének segítése

  • Sérült gyermek a családban

20 éve a segítő szakmában dolgozom, hiszem, hogy mindig újra lehet kezdeni, újra lehet tervezni, a lehetőségeinket mi magunknak teremtjük, sokszor nehéz ezeket meglátni, de a képesség bennünk van, hogy megtaláljuk őket.

Szociális érzékenységem már kamaszkoromban erősen jelen volt. Tudtam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni, Egy pedagógiai szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, majd a szociálpedagógia és szociális munka irányába fordultam. 11 évet foglalkoztam nehéz sorsú gyermekekkel, kamaszokkal és fiatal felnőttekkel. Jelenleg a felnőtt társadalom tagjaival dolgozom, próbálok velük együtt gondolkodni és segíteni Őket, hogy megkeressék saját megoldásaikat elakadásaikra, kapcsolati kríziseikre, életvezetési nehézségeikre.

Szakmai munkám során azt látom, hogy a kapcsolatok általában felhőtlen boldogsággal indulnak, a felek örömittasak, majd jön egy – egy aprócska probléma, ami nincs a helyén kezelve, elégedetlen lesz mind a nő, mind a férfi. Nem azt kapták, amire számítottak, egy kis idő elteltével már nem találják a kapcsolódási pontot. Az aprócska problémából időközben egy hatalmas lavina keletkezik, és felbecsülhetetlen károkat okoz. A családi élet melegséget és szeretetet nyújtó közeg helyett egy rideg, sivár, sokszor érzelemtől mentes, vagy akár durva és hangos vitákkal tarkított csatatérré válik.

A gyermekes családok hatványozottan megszenvedik ezeket a viszályokat, elválásokat. Akár házasság, akár együttélés bomlik fel, az újrakezdés nagyon nehéz minden fél számára. A gyász, az elvesztés, az újraépítés folyamata mindenki számára új feladatot, kihívást jelent. A mediálás sok esetben enyhítheti az elválás feszültségeit, segíthet a vitás feleknek a kompromisszum keresésében, megtalálásában és kivitelezésben. Fontos a szülői szerepek megerősítése, hisz egyvalaki egy életen át biztosan közös marad számukra, és az a gyermekük, a gyermekeik.

Az ember viszont társas lény, érthető módon vágyik a szerelemre, a megértő társra, az otthon melegére. Napjainkban a válások magas száma miatt, egyre többen és többen kerülnek a mozaikcsaládok körébe.. Az egyén nagy reményekkel vág bele új kapcsolatába, majd szembesül vele, hogy megannyi probléma akad itt is, sőt még speciális helyzetek is alakulnak. A jól ismert "én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk" mondat. Mindenki keresi a szerepét, mi a jó szerep, ki is vagyok valójában. Legyek mostohaszülő, nevelőszülő, szülő, vagy csak egész egyszerűen egy jó barát? Ki mondja meg, hogy viselkedjek? Számos kérdés merül fel.

Jómagam 9 éve élek mozaikcsaládban, a férjem egy 7 éves kisfiúval érkezett a kapcsolatunkba. Összeházasodtunk, és megszületett közös gyermekünk. E pár év alatt sok minden megtörtént a kapcsolatunkban, voltak mélységek és magasságok. Voltak párkapcsolati nehézségek és voltak tisztázatlan, nehezen értelmezhető szerepek a mozaikcsalád sajátosságai miatt. Éreztem magam elveszve, éreztem, hogy ebből talán nincs is kiút, voltam dühös és szomorú, de egy valami mindig biztos volt, hogy a férjemmel közösen kerestük a megoldást. Mind a ketten szerettük volna, hogy ez működjön, de ez nem tud csak úgy magától menni, mind a kettőnknek bele kellett tennie az energiát, hogy a nehéz és sötét pillanatok után megérkezzünk a vágyott állapotba. Egy kapcsolat alakulása nagyban függ attól, hogy időben felismerjük-e a problémát és merünk-e, tudunk-e segítséget kérni. Saját élethelyzetemnek köszönhetően egyértelmű volt, milyen irányba indul a továbbképzésem.

Elvégeztem a párkapcsolati és életvezetési tanácsadást, jelenleg képzésben lévő család- rendszer terapeuta jelölt vagyok.

Szakterületem a mozaikcsaládokban élők segítése, de a hagyományos családszerkezetben élő párokkal is szívesen dolgozom, hogy a párkapcsolati elakadások közös erővel rendeződni tudjanak.

Ha úgy érzed segítségedre lehetek, keress bizalommal!

Szakterületeink

Kollégáink

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!