Az 5 szeretetnyelv

Az 5 szeretetnyelv

Család

Chapman úgy tartja, minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez az a mód, ahogyan a leginkább megérzi a felé irányuló szeretet. Van, akinek szavakra, van, akinek egy ölelésre, és van, akinek pedig a másik jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy szeretet-tankja a maximumra töltődjön.


Az öt szeretetnyelv röviden:

 • Elismerő szavak: ha a bátorító, kedves, szelíd szavakból érezzük, hogy mások szeretnek
 • Minőségi idő: az osztatlan figyelem, az együttlét, a meghitt beszélgetések, a közös tevékenységek töltenek fel bennünket
 • Ajándékozás: az ajándékokból tudjuk, hogy gondolnak ránk, hogy fontosak vagyunk másoknak
 • Szívességek: örömmel tölt el, ha segítenek nekünk, ha megtesznek értünk dolgokat
 • Testi érintés: a simogatásból, az ölelésből, az egyéb testi érintésekből érezzük a szeretet kifejeződését

Az elmélet után jöhet néhány gyakorlati tipp. Én arra bátorítok mindenkit, függetlenül attól, mit tart saját vagy párja szeretetnyelvének, ismerkedjen meg az összes tippel. Mindegyikben ott rejlik a lehetőség, hogy megtöltsük párunkat szeretettel.


Elismerő szavak:

 1. Az egyik este szólhat arról, hogy házastársunk pszichológusává válunk. Figyelmünket felé fordítjuk, meghallgatjuk, beleéljük magunkat helyzetébe, és aztán támogatjuk törekvéseit.
 2. Pörgessük végig emlékeinket a közelmúlttal kapcsolatban, és figyeljük meg, hogyan bántunk házastársunkkal. Mire emlékszünk, a dicséretekre vagy a kritikákra? Ha a kritikákra, van min változtatni.
 3. Kipróbálhatjuk, hogy nem követeléssel, fenyegetéssel, ultimátummal próbálunk meg elérni valamit társunknál, hanem kéréssel, javaslattal.
 4. Írjunk egy jó hosszú listát, tele kedves, ösztönző, bátorító, támogató szavakkal, és ha már ezek ennyire a tudatunkban vannak, akár használhatjuk is őket társunk tetteire.

Minőségi idő:

 1. Készítsünk haditervet arra, hogyan visszük tűzön-vízen keresztül azt, hogy házastársunkkal minőségi időt tudjunk együtt tölteni kettesben! Ez egy óriási kihívás.
 2. Idézzük fel, mi volt a legutolsó nagy probléma, amivel a házastársunknak meg kellett küzdenie, és gondoljuk végig, hogyan tudtuk volna még hatékonyabban támogatni! A következő alkalommal ez biztos a segítségünkre lesz.
 3. Elevenítsünk fel olyan közös élményeket, amelyek fontos emlékként maradtak meg, és játsszunk el a gondolattal, mi várhat ránk a jövőben, amik majd egyszer szintén fontos emlékekké válhatnak.
 4. Idézzük fel, mik voltak azok az időtöltések, amik a kezdet kezdetén közelebb hoztak bennünket, és tegyük meg ezeket újra!

Ajándékozás:

 1. Végiggondolhatjuk, az utóbbi időben milyen ajándékokkal értünk el sikereket házastársunknál, mik azok a dolgok, amik örömöt szereznek neki. Lepjük meg egy ilyen ajándékkal!
 2. Megerősítés gyanánt minden héten adhatunk házastársunknak valami kis ajándékot, amivel ki tudjuk fejezni irányába szeretetünket. Nem az ajándék értéke számít, hanem az, hogy az ajándékot tőlünk kapta.
 3. Ajándék lehet egy közös vacsora, és akkor már ötvözzük is az ajándékozást a minőségi idővel, ami így dupla siker lehet.

Szívességek:

 1. Előfordulhat, hogy sok szívességgel próbálunk kedveskedni, de ezek azok, amiket mi látunk jónak. Inkább tudjuk meg, házastársunknak hogyan lenne jó, és kövessük azt!
 2. Használhatjuk a meglepetés erejét, és meglephetjük házastársunkat olyan feladat(ok) elvégzésével, amelyekkel örömöt szerezhetünk neki.
 3. Végezzünk el egyet házastársunk feladati közül, amiről tudjuk, hogy nem szereti megcsinálni, ami nyűg neki, vagy amivel egy kis időhöz juthat.

Testi érintés:

 1. A beszélgetések új témája lehet, mely érintések esnek legjobban, és a különböző érintések mit váltanak ki társunkból.
 2. Egy következő beszélgetésben azt is megoszthatjuk egymással, mikor milyen érintésekre van szükségünk, pl. munkából hazaérve mindig szükség lenne egy nagy ölelésre, hogy ezzel is azt fejezzük ki egymásnak, végre újra együtt vagyunk.

Bátran személyre, párkapcsolatunkra szabhatjuk a fentieket. Jó kísérletezést!

Forrás: Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Kollégáink

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!