Családi legendáink

Családi legendáink

Önismeret

„A dédnagyapám nyert a lottón. Négytalálatos szelvénye volt.

A kapott pénz jelentős volt, de sok volt a gyerek, így annyi jutott mindenkinek, hogy el tudtak indulni az életben. Amikor először hallottam erről, teljesen odáig voltam, hogy ilyen történhetett a mi családunkban. Mintha kiválasztottak lennénk. Egy idő után viszont azt is megértettem, hogy a családom a történetnek értelmet is adott. Egy családba csak egyszer érkezik ekkora szerencse, a boldogulást egyikőnk sem ilyen könnyen jött áldásban kapja meg, hanem meg kell dolgozni érte. Oda a kiváltság!”

„Nagypapám vájár volt. Fiatalon került a szénbányába. Cingár, 65 kilós kölyök volt.

Fontos volt a beavatás a bányában. Tudniuk kellett az embereknek, kire bízzák rá az életüket.A beavatás lényege az volt, hogy a friss munkaerő vállaira tapasztalt kollégái felhelyeztek egy-egy cementes zsákot, aztán irány a lift. Akkor még fél mázsa volt egy zsák. Csakhogy, amikor az ember megindult velük, feltéve ha meg tudott, akkor a két zsák végére feltettek még egy harmadikat. Nagypapám büszkén mesélte, hogy Ő megcsinálta. 35 évig volt vájár. Feladta a leckét az utókornak.”

A családi legendák olyan történetek a múltból, amik fontos üzenetet hordoznak az utókor számára. Hitté magasztosulnak, és egy folytonosságot biztosítanak, hogy az újonnan születettek is el tudjanak igazodni abban, mi fontos családjuk számára. Vannak olyan családi legendák, amik segítségünkre vannak, erőt adnak, kapaszkodót jelentenek, segítenek eligazodni az életben, viszont olyanok is lehetnek, amiktől szabadulnánk, mert elvárásaikat nem tudjuk magunkévá tenni. Annak köszönhetően, hogy gyermekkortól jelen vannak, mélyen rögzülnek. Érdemes átgondolni, számunkra mit üzen a családi legenda. Dönthetünk arról, előnyünkre szolgál-e, mit tartunk meg belőle, és arról is, mit adunk tovább saját gyermekünknek, hiszen családunk történetének mi magunk is alakítói vagyunk.


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Pszichológus Budapest

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!