Ősbizalommal az élet felé

Ősbizalommal az élet felé

Önismeret

Az anyák egy örök életre szóló ajándékkal tudják megajándékozni gyermeküket. Teszik ezt minden pillanattal, amikor odafordulnak gyermekükhöz, minden figyelemmel, gondoskodással, a szükségletek kielégítésével. Az én gondolataimban ez nem is egy ajándék, hanem egy egész doboznyi. Úgy képzelem, mintha ebben a dobozban varázsgömbök lennének. Minden egyes varázsgömb más-más életre szóló üzenettel van ellátva. Ezek az üzenetek a gyermek személyiségének belső magját fogják adni. Kiindulópontjai lesznek annak, hogyan ítéli meg önmagát, ebből pedig hogyan tud a környezete felé fordulni.

 • Milyen üzenetek ezek? Többek között ilyenek:
  • Érdekes és fontos vagy.

  • Jogod van részesülni az élet örömeiből.

  • Biztonságban vagy.

  • Jogod van ahhoz, hogy testi és lelki szükségleteidet kifejezd és ki is elégítsd.

  • Jogod van önmagad megvalósításához.

  • Bizalommal fordulhatsz mások felé, az élet felé.

  • Szeretnek téged, gondoskodnak rólad, és meg is védenek, ha kell.

  • A világ minden szükségeset megad neked.

Nem is biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, mekkora jelentőségük van ezeknek a mondatoknak. Fontosságuk akkor látható csak igazán, amikor hiányoznak, mert a spektrumnak van másik oldala is. Sajnos, nem minden felnőtt, egykor volt gyerek rendelkezik ilyen varázsgömbökkel. Nem mindenki tapasztalja meg gyerekként a semmit sem követelő szeretetet, a védettséget, az érdeklődést, az odafordulást. Bennük nem az ősbizalom alakul ki a világ felé, hanem a magány és a reménytelenség érzése. Azzal az érzéssel élik az életüket, hogy ők nem érdemelték meg ezeket, és erről ők tehetnek, rosszak. Kár, hogy a világon vannak, vagyis saját életük létjogosultságát is megkérdőjelezik. Ők úgy érzik, nekik mindenért meg kell küzdeniük. Szakadatlanul harcolnak azért, hogy méltóvá váljanak a szeretetre, de a megnyugvás helyett azt élik meg, hogy az emberek minduntalan visszautasítják őket.

Nagyon nagy a különbség. Nagy munka helyrehozni. Így legyünk tudatában annak, milyen nagy kincset is adunk gyermekünknek minden egyes gondoskodással, mert ezek a varázsgömbök fognak neki hitet adni ahhoz, hogy meg tud küzdeni a nehézségekkel, érdemes a szeretetre, az élet adta jó dolgokra.


Forrás:
Verena Kast: Apák – lányok, anyák – fiúk, A szülőkomplexustól az önálló személyiségig, Park Kiadó, Budapest, 1998


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Pszichológus Budapest

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!