A szerelem háromszög elmélete

A szerelem háromszög elmélete

Párban

Sternberg háromszög elmélete egy lehetőséget nyújt számunkra párkapcsolatunk értékelésére.

A modell három összetevőre bontja a szerelem érzését. Az intimitás mutatja meg, milyen közelséget bír el a kapcsolatunk, mennyire kötődünk a másikhoz. Befolyásolja, milyen mértékű az önfeltárás egymás felé, mennyire mutatjuk meg magunkat, az érzéseinket egymásnak. A szenvedély a biológiai komponens, ez adja a motivációs hajtóerőt. Ide tartozik a fizikai vonzerő, az erotikus érdeklődés, a szexuális késztetés. Az elkötelezettség pedig azt a rövid, illetve hosszú távú döntést jelenti, ami mentén vállaljuk a kapcsolatot, benne is maradunk, időt és energiát áldozunk arra, hogy működjön. Ennek a három összetevőnek kell egyensúlyban lennie ahhoz, hogy a szerelmet a legteljesebb formájában élhessük meg.

Annak megfelelően, hogy egy szerelemben mely összetevők milyen mértékben dominálnak, Sternberg 8 típust emelt ki.

  • BETELJESÜLT SZERELEM: Az az állapot, amikor mindhárom komponens egyensúlyban van, magas szintű intimitást élnek meg, erős érzelmi kötődés köti össze a feleket, elkötelezettek egymás iránt, és folyamatosan tesznek a szenvedély fennmaradásáért.
  • SZERETET: Az ilyen kapcsolatokban csak az intimitás van jelen, elfogadják, ismerik egymást, de nincs szenvedély közöttük, és nem is köteleződnek el egymás iránt, nem akarnak együtt maradni, de az egymás iránt érzett szeretet így is megmarad.
  • ROMANTIKUS SZERELEM: Az ilyen szerelemnél magas az intimitás és a szenvedély, de nincs meg az elköteleződés. Az ilyen kapcsolatoknál adott lenne minden, de mivel legalább az egyik fél oldaláról nincs meg az elköteleződés, így az bármikor zátonyra futhat.
  • BUTA SZERELEM: Itt csak a szenvedély adja az összekötő kapcsot a felek között. Csak a vágy dominál, sem az intimitás, sem az elköteleződés nem mérvadó. Erős érzelmek, elsöprő szenvedély jellemezheti, de a többi összetevő hiánya miatt hosszú távon nem életképes kapcsolat.
  • ELVAKULT SZERELEM: Ekkor nemcsak az elsöprő szenvedély van jelen, a szerelem első látásra jelenség, hanem el is köteleződnek egymás mellett, mégis ezt úgy teszik meg, hogy valójában nem tárulkoznak fel egymás előtt, nem ismerik meg igazán a másikat, az intimitás alacsony szinten marad, és így az is lehet, hogy valahol csak egy ábrándképbe szeretnek bele.
  • ÜRES SZERELEM: Akkor beszélhetünk erről, hogyha az elköteleződés magas, de az intimitás és a szenvedély hiányzik. A felek kapcsolatban maradnak, de már nincs meg a vonzalom közöttük, nem osztják meg egymással érzéseiket, gondolataikat, nem kötődnek a másik félhez. Sokszor valamilyen rajtuk kívül álló dolog tartja már csak egyben a házasságot, leginkább a gyerekeik.
  • TÁRSAS SZERELEM: Magas intimitás és elkötelezettség, viszont alacsony szenvedély jellemzi az ilyen szerelmet. Olyan tartós kapcsolat, amelyben a felek megélik egymás közelségét, erős az egymás iránti kötődésük, de a szenvedély már elvesztette erejét, vagy mindig is alacsony szinten volt.
  • NEM-SZERELEM: Már egyik komponens sincs jelen, nincs intimitás, nincs szenvedély, nincs elkötelezettség, vagyis már nincs szerelem.

Sternberg is megnyugtat bennünket, nem arról van szó, hogy párkapcsolatunk bekerül egy típusba, és ott is marad. Érzéseink folyamatosan változnak, alakulnak. Egy kapcsolat elején nagyobb mértékben lehet jelen a szenvedély, ami később veszíthet erejéből, viszont a kezdetben visszafogott intimitás pedig teret hódíthat. Ráadásul, amit az egyik fél érez, nem feltétlenül azonos azzal, amit a másik, a felek különböző mértékben tarthatják fontosnak a szerelem három komponensének meglétét. Ebből is látszik, milyen fontos egy párkapcsolat esetében, hogyan tudják a felek összeegyeztetni saját szükségleteiket és egymás felé irányuló elvárásaikat, és az elért babérokon sem lehet ülni, mindig tudatosan ápolni kell őket.

Forrás: Bányai É., Varga K. : Affektív pszichológia: az emberi késztetések és érzelmek világa,
Medicina, 2013.

Fotó: https://psychologia.co/triangular-theory-of-love/


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Kollégáink

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!