„Betolakodók”

Betolakodók

Párban

Számtalan dolog lehet, ami egy párkapcsolatban a két fél közé áll. Nagyon találó, ahogy Cloud és Townsend hívja ezeket, „a betolakodók”. „A betolakodók” nemcsak azok a személyek, akikkel az emberek megcsalják a párjukat. Olyan erők ezek, amik átjutnak a párt védő határvonalakon, és gyengítik a közöttük lévő kapcsolatot. Személyek és dolgok egyaránt lehetnek. A lista hosszú.

A legfőbb betolakodók:

Betolakodók

A felsorolást olvasva az az érdekes, hogy sok ezek közül önmagában nem ártalmas dolog, sőt ellenkezőleg, az élet meghatározó részei, mint a saját szüleink, gyerekeink, a barátaink vagy a munkánk, mégis éket verhetnek a férj és a feleség közé.

A „betolakodók” viszont csak a tünetek, amelyek azt mutatják meg, hogy valami nem jól működik. A probléma ennél még mélyebben van. Vegyünk egy-két példát. A pár munkába menekülő tagja képtelen egy bensőséges viszony kialakítására, és inkább sokat dolgozik, mert az biztonságosabb a számára. Az is lehet, hogy a pár egyik tagja túlságosan irányítani akarja a másikat, így az elmenekül otthonról, mert szabadabbnak érzi magát a munkahelyen. Ha nem a munkahelyen, akkor a barátokkal, vagy akár egy másik kapcsolatban. Esetleg túl sok kritika hangzik el otthon, és ezért inkább a munkahelyi légkört választja. Előfordulhat, hogy a gyereknevelés olyan mértékben van előtérben, hogy a szülők teljesen háttérbe szoríthatják a házastársi létüket. Meglehet, az, hogy a gyermek körül forog minden, segítségükre van annak leplezésében, hogy hiányzik az intimitás kettejük között. Kétség kívül az egyik legnagyobb rombolást a megcsalás okozza. Betolakodhat egy harmadik fél a párkapcsolatba, mert az kiüresedett, vagy akár azért, mert legalább az egyik fél a problémák megoldása helyett inkább egy problémamentes kapcsolatot keres, hibákkal rendelkező társ helyett egy hibátlant. A háttérben meghúzódó okok minden párkapcsolatnál egyéni színezetet öltenek.

Ha „betolakodót” ismerünk fel a párkapcsolatunkban, az mindenképpen arra figyelmeztet bennünket, hogy valahol valami, de akár több dolog is, nem működik jól. Az is előfordulhat, hogy akár több „betolakodóval” is szembe kell néznünk. A felismerés után viszont lehetőség van arra, hogy megkeressük az okokat, és ha elköteleződünk a párunk mellett, akkor a változtatásokat is elindítsuk.

Forrás: Dr. Henry Cloud, Dr. John Townsend: Párhatárok – határvonalak a házasságban

Kép: https://medium.com/@ajitbaid/saying-goodbye-if-you-must-b5cc558eb770


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Kollégáink

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!