Én-üzenetek

Én-üzenetek

Párban

Az én-üzenetek egy olyan közlés, amelyet saját magunkról osztunk meg a másik fél számára. Tartalmazza, a másik fél mely viselkedése váltotta ki. Elmondja, milyen érzéseket keltett ez bennünk, hogyan éreztük magunkat a helyzet következtében. Ezen kívül az is megtudható belőle a másik számára, mit indított el bennünk mindez, milyen hatással lett ránk ez a viselkedés.

Egy én-üzenet általában ebből a három részből áll össze. A három rész együttesen éri el hatékonyságát azáltal, hogy közben végig magunkról, saját érzéseinkről beszélünk . Nem a másikról mondunk el egy kritikát, nem hibáztatjuk őt a történtek miatt, csupán minél pontosabban beazonosítva elmondjuk számára, mi zajlott le bennünk az adott viselkedéssel kapcsolatban. Nem támadjuk a másikat , így nem is kell védekeznie. Az én-üzenet sokkal kevésbé vált ki ellenállást a másikból, ennek révén pedig sokkal nagyobb az esély arra, hogy meghallgatásra találjon. Legfőbb célja az lenne, hogy segítsen tisztázni a kiváltó eseményeket, lehetőséget adjon az érzelmek minél világosabb kifejezésére, és végeredményképp egy konstruktív megoldás kialakítására. Sőt! Az én-üzeneteket pozitív érzéseink kifejezésére is felhasználhatjuk. Ilyenkor a másik ember iránt érzett büszkeségünknek, megbecsülésünknek adhatunk hangot.

Te-üzenetek:

Sok ember, hogyha meghallja a „te”-t a mondatban, onnantól kezdve már csak az azt követő személyes támadásra koncentrál . Ez hasonló a „de” kötőszóhoz, aminél a hallgató úgy érzi, a kötőszó előtt elhangzottak jelentéktelenek ahhoz képest, ami utána következik. A te-üzenetek esetében a hallgató egy megítélést kap , ami azonnal ki is válthatja a feltétlen választ, erre védekezni kell. Az én-üzenetek esetében viszont a hallgató egy viselkedésről hall, így objektívebb tud maradni, és jobban el tudja dönteni, rá is vonatkozik-e. Érdemes odafigyelni, mert az is te-üzenet, amikor úgy indítunk, hogy saját érzésünkről fogunk beszélni, de a mondat második felében mégis a másikról fogalmazunk meg ítéletet (Úgy érzem, mindig azt várod el, én adjam be a derekamat).

Én-üzenet Te-üzenet
Úgy érzem, túlterhelődtem a gyerekek körüli dolgokban, és szükségem lenne segítségre. Soha nem segítesz a gyerekek körül!
Megalázónak érzem, hogyha mások jelenlétében lekezelően beszélnek velem. Utálom, hogyha úgy beszélsz velem, mintha a gyereked lennék.
Csalódott vagyok, hogyha az emberek megígérnek valamit, és nem tartják be. Becsaptál, mert megígérted, és nem tartottad be!
Úgy érzem, nem számít a véleményem, hogyha nem kérdezik meg, én mit gondolok. Megint egyedül döntöttél!
Úgy érzem, semmiben sem vagyok jó, hogyha valamiért kritizálnak, és olyankor csak szeretnék egyedül lenni. Te mindent tökéletesen teszel, és ezt érezteted is.

Menete:

 • Írjuk le a viselkedést: Amikor az történik,… Amikor azt látom,…
 • Fogalmazzuk meg érzéseinket:Úgy érzem magam,… Azt érzem, hogy…
 • Írjuk le, a viselkedés hogyan hat ránk konkrétan:

Az én-üzenetnél a folyamat szempontjából fontos:

 • a konfliktust okozó viselkedés leírása, a probléma beazonosítása
 • a kiváltott érzések megfogalmazása
 • a beszélőre gyakorolt hatás megjelenítése
 • a beszélő az érzéseiről beszél anélkül, hogy a másik személyt ítélné meg
 • a beszélő segítségként használja egy jelenlegi konfliktus megoldásában és/vagy jövőbeli konfliktusok megelőzésében
 • arról számol be, ami most történik, nem a múlt felhánytorgatása, ennek megfelelően a „mindig”, „soha” szavak révén történő általánosítás nem fér bele

Én-üzenet előnyei:

 • Vád, támadás, ítélkezés nélkül tudjuk kifejezni saját igényeinket, elvárásainkat, érzéseinket, aggodalmainkat, problémáinkat.
 • Mi magunk is jobb rálátást kaphatunk saját érzéseinkre, ahogy beszélünk azokról, illetve arról is biztosabb képet kaphatunk, milyen hatással vannak ránk a minket érő események.
 • Konstruktív módon tudunk visszajelzést adni mások számára, ezáltal jótékony hatást tudunk gyakorolni a vele való kapcsolatunkra.
 • Hozzájárulhat a nyitottabb, egészségesebb kapcsolatokhoz.

Bár csak saját szavainkat és tetteinket tudjuk irányítani, az én-üzenetek használata segíthet csökkenteni a félreértéseket, a védekezést, és azt a lehetőséget, hogy leértékeljük partnerünket vitás helyzet közben. Ha észrevesszük, hogy te-üzenetet adtunk, vagy készülünk adni, bátran fogalmazzuk át, ebben is gyakorlatot kell szerezni.

Forrás: http://okt.ektf.hu/data/szlahorek/

Kép: https://www.psychologytoday.com


Készítette: Ujszászi Andrea

facebook.com/csaladitarsalgo

Szakterületeink

Pszichológus Budapest

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!