Kovács-Bölöni Anna

(Pszichológus, pszichopedagógus)

Végzettségek

 • Pszichológus (klinikai pszichológia és gyermekpszichológia szakirány, BBTE)

 • Pszichopedagógus

 • Relaxációs és szimbólumterapeuta

Szakterület

 • Szorongás, pánik (gyerek, serdülő, felnőtt)

 • Pszichoonkológia

 • Orvosilag nem igazolt testi, szervi tünetek

 • Krízishelyzet, konfliktus-helyzet

 • Veszteségek, gyász

 • Kiégés

 • Önismeret

 • Bizonytalanság, döntésképtelenség

 • Kirekesztettségben, LMBTQ érintettségben nyújtott támogatás

 • Iskolai, tanulmányi és beilleszkedési nehézségek

Testi-lelki-szellemi egészségünk alkotja a teljes egészséget, az EGÉSZet. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ahhoz, hogy megtaláljuk helyünket a világban - a munkahelyünkön, a családban, a párunk mellett - és ahhoz, hogy megtaláljuk igazi önmagunkat, figyelnünk kell lelkünk karbantartására, “ápolására”.Néha nehéz, de valójában kellemes és szép munkával képesek vagyunk megőrizni, vagy visszanyerni lelkünk egészségét, erejét. Sok múlik ezen. Talán az egészségünk, a boldogságunk is.

A testi-lelki-szellemi hármasból bármelyiket kezdjük rendbetenni, a másik kettőt is erősítjük. Testi egészségünk megőrzése (például a rendszeres mozgás szabad levegőn, a vitamindús étkezés) hangulatjavító. Ilyenkor szellemileg is jobban teljesítünk. Szellemi kiteljesedésünk ugyanakkor megóvja testünk és lelkünk egészségét. Egy jól kiválasztott könyv, film, színdarab, művészeti alkotás vagy filozófiai beszélgetés is lehet gyógyító. Ma már az is egyértelmű, hogy komoly krónikus betegségek, életveszélyesnek címkézett állapotok alakulhatnak ki csalódások, veszteségek, feldolgozatlan traumatikus élmények, súlyos szorongás, gyász miatt.
Ez azt is jelenti, hogy testben és szellemileg gyógyulhatunk, ha feldolgozzuk, elengedjük vagy megfelelően integráljuk életeseményeinket.

Ilyen értelemben életmentő lehet a pszichológiai foglalkozás.
De azt mindenképp elmondhatjuk, hogy életminőség-mentő.

A pszichés gondozás folyamatában elsősorban a múlt tragikus, vagy csak keserűnek érzett eseményeit segítem úgy átértelmezni, hogy azok a belső világ épülését szolgálhassák. Autogén tréning vezetőként a testi, lelki és szellemi harmónia helyreállításában tudom támogatni klienseimet. A relaxációra épülő imagináció, azaz belső képhívás remekül alkalmazható: pánikrohamok leküzdésében, szorongásos tünetek és zavarok esetén, pszichoszomatikus betegségekből való gyógyulás elősegítésére, a testi, szervi ellenállóképesség erősítésében, onkológiai betegek megtámogatásában. Előfordulhat, hogy - bár vágyjuk a változást - félünk is tőle, vagy tartunk attól, hogy képtelenek vagyunk változtatni. Fókuszterápiával megrögzöttségek, ellenellások szelídülhetnek annyira, hogy teret hagyjanak a nagy változásoknak, “újrakezdéseknek”. Művészetterápiával nem csak a kreativitást, a rugalmas gondolkodást, az összefüggések meglátását serkenthetjük, de a kimerültséget, a kiégést is leküzdhetjük. Képzeletünknek gyógyító ereje van - ezt tanuljuk meg használni. A relaxáció és belső képhívás művészete segít az elengedésben, szépen támogatja a gyászfolyamatokat.

Gyerekekkel, kamaszokkal, felnőttekkel egyaránt foglalkozom, egyéni és csoportos formában. Több évtizedes iskolapszichológusi múltam megalapozza a szorongók, a teljesítmény- és megfelelési kényszertől szenvedők, a krízishelyzetbe kerülők megértését. Iskolai beilleszkedési nehézségek, konfliktushelyzetek, teljesítményszorongás, általános szorongás esetén, vagy nagy kihívások, megmérettetések előtt érdemes lehet hozzám fordulni, ahogy családi nehézségek, változások, esetleg veszteség vagy gyász esetén is. Ha csak tüneteket látunk, és nincs ezekre magyarázatunk (körömrágástól az éjszakai bepisilésig), akkor is érdemes szakember segítségét kérni. Tanulásmódszertan kialakításában, felvételire hangolódásban, ezzel kapcsolatos szorongásoldásban is érdemes lehet együtt dolgoznunk.

Teljes módszerspecifikus végzettségem alapján a több évtizeden átívelő, folymatosságában elmélyülő szimbólumterápiás képzés és kutatás áll. Ezen túl a fókuszterápia, hipnoterápia, pszichodráma, családterápia, különböző báb- és játékterápiák, biblio- és meseterápia, tanatológia és gyászfeldolgozás módszereiben is képződtem. Munkámban - a beszélgetésen túl - az ismert módszerek egyénre szabott ötvözetét használom, test-centrikus és szimbólumterápiás hangsúllyal. A pszichés folyamatokat kísérem, gondozom - nem irányítom.

A változás lehetősége mindenkié, “az erő bennünk van”. Mindannyiunkban.

Szakterületeink

Kollégáink

Wekerle rendelő

Írásaink

Vegye fel velünk a kapcsolatot!